De sista dagarna i juni besöktes Sverige av en delegation ledd av hälsoministern i Saudiarabien. Stora reformer genomförs på hälsoområdet och saudierna är måna om att utforma ett modernt och kostnadseffektivt system som levererar sjukvård av hög kvalitet. Man vill inte hamna i fällan där många länder fortfarande befinner sig att satsningar handlar om att skapa stora sjukhus, ett visst antal sjukhusbäddar eller liknande utan istället skapa incitamenten för en frisk och hälsosam befolkning genom att utveckla förebyggande insatser och effektiv primärvård. Ledorden under besöket var hur man skapar värde, och begrepp som värdebaserad vård och värdebaserad prissättning diskuterades flitigt.
Förutom att möta sin motpart Annika Strandhäll deltog delegationen även i ett rundabordssamtal med svenska myndigheter på sjukvårdsområdet samt ett samtal med svenska företag. Intresset för samarbete är stort och man välkomnar kontakter och partnerskap med de svenska företagen. Ett område som fick stort utrymme och uppenbarligen ligger ministern nära om hjärtat är frågor kring digitalisering.
Tre MoU-avtal signerades under delegationsbesöket, en med Skåne Care och två med AstraZeneca. Det officiella besöket till Sverige arrangerades tillsammans av Svenska Ambassaden i Riyadh, Business Sweden och Swecare.
Myndigheter:
eHälsomyndigheten
Folkhälsomyndigheten
Läkemedelsverket
Socialstyrelsen
Företag:
Aleris
AlerisX
AstraZeneca
Bactiguard
Diaverum
Essity
Getinge
GHP
Global Pharma Consulting
MinDoktor
Mölnlycke Health Care
Sectra Imaging
Skåne Care
Sobi
Surgical Science
Sweco
TSS
UCR - Uppsala Clinical Research Center
Vironova
Studiebesök till:
Sofiahemmet
Vironova
Folkhälsomyndigheten
AstraZeneca Mölndal
Volvo
GHP
Sahlgrenska
Om du är intresserad av att delta i nästa planerade aktivitetmed Saudiarabien under hösten, hör gärna av dig till Swecare.
It was a jolly crowd of 50+ leaders from
private- and public sector and researchers that gathered at the residence to
kick-off the summer with a digital health reception co-hosted by the Australian
Ambassador, Swecare and Medtech4Health.
H.E. Ambassador Jonathan Kenna had the
opening speech for the reception where the aim was to hear about Australia’s
most recent initiatives in digital health and how Swedish industry and research
organizations can become involved.
Simon Gunn from @Austrade presented new improvements in the Australian digital health market and
informed that now when the country in 3 months goes from 5 million in #EHR to full population coverage, there are lots of knowledge sharing possible. The #MyHealthAct will have huge implications for: Interoperability instead of centralization, Cyber security & Data for clinical research.
Prof. Michael Nilsson CEO of Hunter Medical
Research Institute presented the status on e-health in Australia, which
combined with the report by Swedish Embassy told a clear story; Swedish
solutions are much needed.However, as prof. Dean
Carson nicely pointed out “in rural
Sweden you have this thing called the internet”, while in Australia they
have long experience of research on rural care.
The final panel moderated by Prof. Carl-Johan
Sundberg was a refreshing breeze in the warm room, and lifted important areas
of improvement for respective country but also the potential win-win of closer
collaboration between the countries, while distant in geography so close in
mentality.
So let’s break the walls, stop creating
new silos, so intrapreneurs and entrepreneurs meet for creative work. There is
a sense of urgency & crisis BUT the upside if we find a hybrid of Anglo
Saxon risk willingness & Nordic processing is huge!
(Mid-)sommarledigheten står för dörren och jag, tillsammans med kollegorna på Swecare, vill tacka för en givande vår samt önska dig en underbar sommar. Vi vill tacka för det goda samarbete vi haft med er medlemmar. Alla idéer och förslag som resulterat i konkreta aktiviteter eller planer framåt. Stort tack även till alla samarbetspartners som gör verksamheten möjlig och styrelsen för det arbete som läggs ned för att styra Swecare och exportfrämjandet i rätt riktning.
Alltid trevligt att summera lite i halvtid och hoppas på att man sedan med gott samvete kan ägna sig åt semester. Det har varit ett intensivt och händelserikt första halvår, 2018 är nämligen året då Swecare fyller 40 år. Något som vi försökt lyfta som en röd tråd genom alla våra aktiviteter men som kulminerade i stort firande den 19 april med en årskonferens med H.M. Drottningen och en rad framstående och intressanta talare. På kvällen bjöds medlemmar och partners in till en jubileumsmiddag där diskussionerna fortsatte. Firande är alltid trevligt och det gav verkligen mersmak. Temat var Svensk hälso- och sjukvård i världen, en tillbakablick över de senaste 40 åren och en spaning över de kommande 40 vilket visade sig väldigt intressant. Vi har uppnått mycket, men vi har oändliga möjligheter om vi bara lyckas ta till vara på dem. Hälso- och sjukvårdsfrågorna fortsätter att öka i relevans världen över och Sverige ses som en föregångare. Nyligen har vi också sett i SKL och Roger Molins internationella jämförelse att svensk sjukvård verkligen ligger på topp. Låt oss helt enkelt göra mer tillsammans. Låt oss hitta formerna och affärsmodellerna för att exportera ett svenskt framgångskoncept. På samma gång kan vi lära oss av andra länder och ta hem nyttiga erfarenheter som kan hjälpa oss att hantera våra utmaningar. För sådana har vi definitivt också.
2018 är även året när vi passerar 100 medlemmar (vi är i dagsläget 99 och övertygade om att den hundrade ramlar in här under semestrarna). Glädjande och bra för nätverket att ständigt växa och få tillskott. Alla som tror på samverkan, både på hemmaplan och den globala marknaden, och har bra lösningar att erbjuda omvärlden passar i vår medlemskrets. Värda att särskilt uppmärksamma är medlemsföretagen Cambio Healthcare Systems och Camanio Care som under Swecares årskonferens i april tilldelades Swecare Export Award, den senare i den nyinrättade kategorin årets rookie. Läs gärna motiveringarna här.
Utöver 40-årsfirande så har det funnits visst utrymme för den vanliga verksamheten också. Tre delegationsresor har genomförts till Tyskland, Kina, Rwanda och Uganda. Vi har även hunnit med två resor av mer kunskapsinhämtande karaktär till Nederländerna och Indien samt deltagit i den stora mässan Arab Health i Dubai. Som vanligt har många inkommande besök tagits emot från världens alla hörn, allt från isländska presidenter till kinesiska regioner och tibetansk medicin.
Ett av de mer spektakulära som känns värt att lyfta var det indiska statsbesöket i april, det första på 30 år, när Indiens premiärminister Narendra Modi besökte Sverige. Jag fick förmånen att delta i det rundabordssamtal som leddes av statsminister Stefan Löfven där en utvald skara av svenska företagsledare bjöds in till en gemensam diskussion inom innovation, hållbar utveckling och hur de svensk-indiska relationerna ytterligare ska kunna stärkas. Tyvärr var inte Life Science-sektorn särskilt väl representerad men utöver Swecare var AstraZeneca på plats. Det bilaterala samarbetet vi har med Indien sker på en rad områden, som miljö, förnybar energi, forskning och hälsa. Indien har under många år varit och är fortfarande ett fokusland för Swecare och under 2019 kommer detta lyftas än mer då det samförståndsavtal, MoU, vi har mellan våra länder på hälsoområdet firar tio år. Håll utkik efter detta om du är intresserad av Indien och hör gärna av dig om du har idéer eller områden som bör lyftas och uppmärksammas inom de svensk-indiska relationerna.
Trots att sommarledigheten ligger precis runt hörnet arbetar vi just nu för fullt för att planera höstens alla evenemang där vi börjar med en delegationsresa till Washington DC & Philadelphia i slutet på september. Den här resan riktar sig främst till företag inom ehälsa och medtech och programmet börjar se riktigt intressant ut. Under delegationen kommer dessutom 3 st avtal att undertecknas med lokala partners för att stärka den svenska närvaron i USA. Program presenteras inom kort men skugga kalendern!
Swecare kommer som vanligt att finnas på plats under Almedalsveckan och delta i diverse olika möten, diskussioner och debatter, bla Dagens Medicins frukost-tv på tisdagen och i en AI-duell anordnad av eHälsomyndigheten på temat ”Har individen tillräcklig kunskap för att äga sina hälsodata i en AI-värld?”. har vi tur ses vi där och annars hoppas jag det blir till hösten.
Jag vill återigen tacka för det senaste halvåret och skickar med en liten sammanställning av Swecares Årskonferens som ni kan avnjuta om solens gassande blir för mycket och ni behöver söka er till skuggan en stund.
The former cinematheque at the British
Embassy quickly filled up for the breakfast seminar to hear Department for
International Trade’s Life Science Specialist, Ravi Chana give an overview of
and interactive session on the British Life Science and healthcare ecosystem.
Heavy emphasis was put on the NHS, NICE and National Institute for Health
Research (NIHR) with participants sharing company experiences with a nuanced
but positive experience of these institutions.
Practical recommendations on how to use support
mechanisms available to Swedish companies to access the most appropriate part
of the UK health care system were lifted after the B-word was elegantly and
swiftly cleared off. As the discussions intensified, the (false) fire alarm
went off and good discussion resumed I wonder if other Swedes secretly wished
that we had a government with an industrial plan where Life Sciences was
prioritized, a Life Science Strategy in print, and SME companies valued as
important stakeholders in setting the goals.
Well, not to spoil any utopian
daydreaming the UK don´t have a Minister for Life Science anymore but hell it´s
good to have these Anglo Nordic meetings to learn from each other and keep
business ties strong when we head to an uncharted future.
Femte upplagan av Upgraded Life Festival eller ULFFI i folkmun hölls förra veckan på Academic Medical Center i Helsingfors och självklart var Swecare på plats och representera som konferens partner. Maria Nygård och hennes team hade fått riktigt bra internationellt program på plats.
Bland höjdpunkterna var Shafi Ahmed från Singularity University som visade både världens första virtuella kirurg och kirurgi med augmented reality, och avatarer i operationssalen.
Swecares Nima Jokilaakso deltog i en panel om hållbara sjukvårdslösningar med Nordic Center for Sustainable Healthcare där det nordiska samarbetet inom området lyftes. Daniel Eriksson passade på att berätta om det virtuella sjukhuset som kan fungera som plattform för att visa på nordiska produkter och tjänster.
Förutom de 500+ förbokade möten på konferensen för deltagare ordnade Swecare informella möten med top-influensers för medlemmar.
Matthew Holt, ordförande i Health2.0 nätverket och bosatt i Silicon Valley, hälsar svenska bolag varmt välkomna till nästa Health2.0 / HIMSS Europe i Helsingfors 2019! Välkommen! Tervetuloa!