fredag 2 december 2016

Norra Europas teknikmecca var ett svettigt inferno av kreativitet i ett halvslaskigt Helsingfors


Årets upplaga av det gigantiska teknik eventet SLUSH (en. Slask), i Helsingfors som fylldes av 17 000 + besökare var precis som föregångarna bombastiskt, med lasershower, elektronisk musik och nyskapande design, denna gång med ett tema som kretsade kring elementen. Huvudscenen var praktiskt taget i lågor och sprutade eld och ånga som en vulkan.
 



 

Det kan vara enkelt att tro att det bara är kosmetik, ett sätt att skapa en oförglömlig upplevelse men SLUSH och årets tema, kopplades till ett program som lyfte upp nya tekniker som har potential att som lava omforma landskapet inom områden som Fintech, Edtech, Agrotech och sjävklart Healthtech. Från att ha lanserats bara 2 år sedan är hälso-spåret numera en självklar del och ett av de mest besökta. Globala thoughtleaders som Daniel Kraft från Singularity University pratade om hur områden som Artificiell Intelligens (AI), Virtual Reality (VR), Augmented Reality (AR), Blockchain etc kan appliceras inom vårdområdet.

 


 

En stor förändring från tidigare år var att det inte längre bara är ”techies” dvs. IT-kunniga som kommer för att diskutera digital hälso-lösningar. Företag som GE Healthcare och Bayer hade stor närvaro och ett av årets mest detaljerade och imponerande presentationer var utav Bayers Kemal Malik som talade om hur framsteg inom genteknik (gene engineering, gene editing etc) kan i kombination med de hajpade IT-teknikerna få dramatiska förändringar i hur life science bolagen kommer bedriva sin verksamhet och hur hela hälsolandskapet är i förändring även om de flesta aktörerna är relativt okunniga om omfattningen på denna kataklysmiska omstrukturering.

 


Om huvudbudskapet var dynamik och förändring genom IT, så var det också slående hur länkade olika industrier är numera. Hur det blir svårare att skilja dem åt, och hur en mer holistisk definition på teknik och hälsa bildas. Hälsa på SLUSH var inte bara sjukvård, äldrevård, friskvård osv. det var även frågor om mental välmående, om sex, om liv och död. Och min sista tanke innan post-SLUSH-depressionen slog in var hur overkligt det var att se ordförande för Nokia, Risto Siilasmaa sitta i en paneldiskussion med startups runt en eldstad i ett underjordiskt mörker med floden Styx-rinnande runt scenen och beskriva hur bolaget som en gång varit en global gigant var död för att man inte förstod trenderna. Att det mer än 150 år gamla bolaget inte fanns, men att de skulle som fågeln-Fenix resa sig ur askan som ett Healthtech bolag.
 
Vilka bolag kommer leva vidare, vilka dö, och vilka kommer ömsa skinn och nybildas inom området som förut så enkelt kunde kallas life science?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar