Almedalen inleddes redan i helgen, igår talade Stefan Löfvén i ett regntungt Visby men nu skiner äntligen solen igen!
Måndagen är Kristdemokraternas dag och precis som alla andra dagar är det mängder med vårdseminarier. På Dagens Medicins vårdtorg hålls ett där man diskuterar vårdrelaterade infektioner. En rapport från SKL presenteras där man konstaterar att trots frågans allvar och det arbete som görs för att systematisera rutiner ser man inte särskilt många positiva resultat. De sjukhusrelatetade infektionerna ligger på ungefär samma nivåer. Christian Kinch från Bactiguard är i panelen tillsammans med bla Anders Lönnberg, landstingspolitiker i Stockholm och tidigare ordförande i Swecare, Olle Larkö från Sahlgrenska. Diskussionen hamnar ganska snabbt i upphandlingsfrågan. Lagen är inte perfekt, men det stora problemet är tillämpningen. Dålig kompetens hos sjukvården, problem med kortsiktiga budgetar mm. Känns som ett tema som kommer återkomma under veckan. Olle Larkö talar om att det funnits en beröringsskräck mellan sjukvården och industrin men att han ser en förändring på det området. Industrin är en viktig partner i utvecklandet av metoder, verktyg, processer mm.
Aleris på plats i vanlig ordning med sitt tält och sina utfrågningar i "heta stolen".
Eftermiddagen ägnas åt bland annat ett seminarium om nya Karolinska sjukhuset och huruvida detta kan bli en "hotspot" eller frysbox för hälsoinnovationer. Per Båtelson, ordförande på KS och även med i Swecares styrelse inleder.
Johan Permert ansvarig för Innovationsplatsen på Karolinska talar sedan och sedan tar en panel bestående av Anna Lefèvre Skjöldebrand, Swedish Medtech, Toivo Heinsoo, SLL och Johanna Adami, VINNOVA om hur man kan bli bättre på att få in innovationer i vården. Vården har en tendens att fokusera enbart på produktion av vården och mindre på just dessa frågor om innovationer och hur de kan förbättra för patienterna.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar