Idag tog jag tåget till Linköping för att delta på Framtidsdagen arrangerat av Hälsans Nya Verktyg. Dagen fokuserade på hur vi med ny teknik och innovationer kan lösa framtidsutmaningen med en åldrande befolkning och minskade resurser.
Dagen startade med en lunch under vilken ett antal ungdomspolitiker diskuterade hur de vill hantera den framtidsutmaning vi står inför. De partier som representerades var Socialdemokraterna, Moderaterna, Centern och Miljöpartiet. En slutsats var att man bör fokusera mer på behov och vad man kan bidra med än på faktisk ålder nu när de "äldre" kan vara allt från 65 till 100.
Sara Riggare och Mikael Hoffman förde sedan ett mycket intressant samtal om hur framtidens vård borde utformas för att fungera optimalt för individ, utförare och samhälle. Sara Riggare såg jag senast på Swedish Medtechs seminarium på KTH och det var ett mycket lyckat upplägg att para ihop henne med en läkare och lyssna på deras samtal. Sara har utvecklat ett test för att patienter med Parkinson sjukdom ska kunna övervaka och följa sina sjukdomssymptom. Gemensamma slutsatser var att patienten bör få mer makt och sjukvården måste vara mer flexibel. Vissa patienter vill och klarar av att ta mycket eget ansvar för sin sjukdom medan vissa inte gör det. Man måste lyckas presentera patienten med alternativen så att de själva får välja graden av eget ansvar. Det finns fantastisk ny teknik som har underlättat avsevärt för patienter när det gäller exempelvis monitorering och medicinering för patienter med kroniska sjukdomar.
Jane Lindell Ljunggren tog sedan över under rubriken ”Så skapar man Sverige bästa äldreboende. På Janes äldreboende på Gotland så ligger sjukskrivningen för de anställda runt 0,2 % och de är tre anställda per tio boende på hemmet. Här umgås man, fikar och bakar kakor ihop med de äldre.
Tyvärr var jag tvungen att ta mig tillbaka till Stockholm efter Janes föredrag och missade därmed när Ola Jansson berättade om Gamification i vården. Förhoppningsvis så får jag möjlighet att lyssna på hur denna teknik kan användas inom vård och omsorg vid annat tillfälle.
Hälsans Nya Verktyg passade också på att lansera innovationstävlingen ”När jag blir 100” som är en tävling som premierar lösningar som är annorlunda, bättre och mer kostnadseffektiva. Teknik och nya tjänster kan radikalt minska kostnaderna inom vård och omsorg. Framför allt finns möjligheter till ett bättre och självständigt äldreliv med stor påverkan på utvecklingen. ”När jag blir 100” stöttar dem som vill vara med härifrån till omvärlden. Första pris är 50 000 kronor samt stöd i processen mot kommersialisering av iden. För att delta och få mer information om tävlingen läs vidare här.
Bra. De äldre i samhället är en resurs!
SvaraRadera