Idag arrangerar Swecare, Hjälpmedelsinstitutet och Exportrådet en dag för diskussion om hur vi kan stödja internationalisering och export av svenska hjälpmedel. Särskilt fokus på marknaderna i Ryssland och Kina.
Mikael Johansson, chef för Exportrådet i Ryssland, inleder med en generell presentation av Ryssland. Chockerande att medellivslängden för ryska män ligger 20 år lägre än i Sverige! Svenska män förväntas bli 79 år och de ryska endast 59! I övrigt berättar Mikael om en växande marknad för medtech, idag den 8:e största i världen, vilket innebär ca 6 miljarder US dollar. 75 procent importeras. Man beräknar också att det finns 13,5 miljoner funktionshindrade. Generellt har inte staten satsat så mycket på denna grupp men det är på väg att ändras. Privatfinansiering är vanligt och den växande grupp medelinkomsthushåll i storstadsregionerna är ofta beredda att finansierar hjälpmedel från egen ficka.
Swecares Christer Andersson berättar om de kontakter han de senaste åren arbetat för att bygga upp med Ryssland och framförallt Sankt Petersburg. Samarbetet med Hälsokommittén, dvs delstatsministeriet i Sankt Petersburg, är väldigt gott, kommittén planerar att besöka Sverige inom kort. Länsstyrelsen i Stockholm är engagerade i det samarbetet liksom Stockholms läns landsting. På det svenska konsulatet finns också en person som arbetar specifikt med frågorna, vilket betyder mycket.
Birgitta Göthberg från Hjälpmedelsinstitutet berättar om arbetat med att bygga upp en hjälpmedelscentral i Sankt Petersburg och hur man utbildat över 2000 personer i frågor om barnhjälpmedel och habilitering. Centralen, som ska invigas i början av nästa år, är förlagd till ett gammalt kulturhus i staden som var så nedgånget att det tagit många år att renovera. Verksamheten har därför varit utspridd men kommer från och med nu att vara samlad. I centret finns information om svenska lösningar och möjlighet för dessa att lämna tryckmaterial mm. Företagen kan också använda konferenslokaler i centret och bjuda in kunder för att visa upp sina produkter.
Efter en lunch innehållande en macka och en crash course i exportteknik ägnas eftermiddagen åt Kina.
Christofer Eriksson från Exportrådet Kina inleder och berättar om vilka affärsmöjligheter man ser från svenskt håll.
Katarina Nordin från Landstinget Dalarna Hjälpmedel berättar om projektet med Hjälpmedelsinstitutet att starta en hjälpmedelscentral efter svensk modell i staden Zhongshang i Guangdongprovinsen.
Mats Sundstedt från rampföretaget Feal presenterade sitt företags erfarenheter från Kina. Feal deltog i en delegationsresa med Maria Larsson för några år sedan och sedan dess har man fört dialog med bland annat China Disabled Persons Federation och fått igång affärer. Mats beskriver Kina som en en guldgruva men samtidigt ett minfält, intressant.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar