onsdag 30 november 2011

Mottagning ambassadören UAE

Förenade Arabemiratens ambassadör bjöd idag storslaget in till mottagning och lunch på Grand Hotel. God mat, massor med folk, i vimlet träffade jag bland annat på Sectra och Global Health Partner.

20111130-063737.jpg

Det är mycket aktivitet i mellanöstern-regionen just nu. UAE är ett land Swecare besökt tidigare, Karin Johansson besökte i höstas både Dubai och Abu Dhabi och deltog i ett rundabordssamtal med svenska företag och emiratets hälsoministerium. Hon passade också på att besöka Global Health Partners diabetesklinik i Ajman under vistelsen. Göran Hägglund har tidigare lett en delegation till landet och många av våra medlemmar deltar årligen i den stor Arab Health-mässan. 

20111130-063822.jpg

Projektet med patienter från Egypten rullar på, en första omgång har tagits emot vid Akademiska sjukhuset i Uppsala och snart väntas en omgång till till Stockholm. Libyen har också behov av att skicka skadade till Sverige och möjligheterna till detta utreds för närvarande. I förra veckan hade vi besök av en irakisk delegation och vi planerar för fullt för en delegationsresa till Irak med målen Baghdad och Erbil. Spännande region med stora möjligheter.

måndag 28 november 2011

Första advent i Stockholm

Jaha, då var man hemma igen, känns som man varit på en annan planet i en vecka. Oerhört bra program och kul delegation. Spännande företag, oändliga möjligheter, trevlig samvaro, intressanta möten och kompetenta samarbetspartners i form av ambassad, generalkonsulat och Exportrådet. Känns extra skönt att allt flutit på så bra här hemma samtidigt, Swecare-kansliet består verkligen av ett gäng pålitliga, kreativa och självständiga medarbetare som skött rulljansen helt perfekt under min bortavaro.

Vill passa på att puffa lite för äldrenätverkets möte den 7 december klockan 15.00, årets sista möte där den framarbetade strategin för nätverket kommer presenteras och följas av presentationer och diskussion med olika företrädare för Socialdepartementet. Vi har samlat de personer som kan äldrefrågorna och samtidigt engagerat sig i främjandearbetet. Äldresamordnare Eva Nilsson Bågenholm, analyschefen Anders Ekholm, politisk sakkunnige Henrik Kjellberg samt chefen för departementets internationella enhet, Niclas Jacobson, deltar och delar med sig av sina erfarenheter. Anders Ekholm kommer berätta om de simuleringsmodeller man använder sig av för att förstå framtidens utmaningar och hur man kan påverka dessa. Befolkningen åldras och kostnaderna för vård kommer öka. De undersöker hur olika scenarier påverkar hur samhällets insatser måste anpassas. Vaccin mot demens skulle tex kunna minska vissa kostnader betydligt. Eva Nilsson Bågenholm berättar om sitt uppdrag och Henrik Kjellberg om äldreminister Maria Larssons viktigaste frågor. Niclas Jacobson presenterar det internationella arbetet och den främjandestrategi som håller på att tas fram. Tillsammans diskuteras sedan erfarenheterna från höstens främjandeaktiviteter, vilka intryck de fått och vilka möjligheter de sett. Vi ser fram emot en kreativ diskussion. Välkomna att delta den 7:e december!

fredag 25 november 2011

Hälsodelegation till Irak

I december i år kommer Swecare tillsammans med en högnivådelegation besöka Baghdad och Erbil. Delegationen kommer möta med nyckelpersoner från den irakiska hälso- och sjukvårdssektorn samt ges möjlighet att besöka irakiska vårdinrättningar. Delegationen syftar till att ge svenska företag kontakter till beslutsfattare samt undersöka affärsmöjligheter för svenska hälso- och sjukvårdsföretag på den irakiska marknaden. Mer information finns att hämta på vår hemsida www.swecare.se/Aktiviteter/Delegationsresor/.

Frukostmöte om eHälsa på kanadensiska ambassaden

Under förmiddagen bjöd kanadensiska ambassaden in till ett frukostseminarium med fokus på eHälsa. Richard C. Alvarez, VD på Canade Health Infoway gav en dragning av hur kanadensisk hälso och sjukvård transformeras genom eHälso-lösningar. I publiken satt många nyckelpersoner från det svenska eHälsoområdet, bland andra Daniel Forslund, VINNOVA, Hans Winberg, Leading Healthcare och Anders Wennerberg, Swedish Medtech.
[slideshow]

Shanghai - invigning SCA:s hemtjänstprojekt

Dagens sista stopp på vår agenda är invigningen av SCA:s hemtjänstprojekt. Maria Larsson får äran att hålla invigningstal och klä av den ståtliga skylten till det nya hemtjänstcentret. Nu väntar en såkallad wrap-up dinner med delegationen och sen bär det tillbaka till Sverige igen![gallery order="DESC"]

Kunshan - invigning Permobil

Sedan var det dags för invigning av swecaremedlemmen Permobils fabrik i kunshan. Under ceremonin hölls tal, avfyrades fyrverkerier, bjöds på champagne och en uppvisning av deras stolar.

C400 VS - stolen med utsikt
Den här sitsen bygger på Permobils prisade Corpus-sits, den ger dig ett helt nytt perspektiv på tillvaron. Att ställa sig upp med hjälp av en enkel knapptryckning öppnar naturligtvis nya möjligheter i det dagliga livet. Dom kallar den en stol med utsikt.
[slideshow]

Kunshan - möte och sightseeing

På fredagmorgonen träffade Maria Larsson borgmästaren i staden Kunshan utanför Shanghai. Efter mötet väntade en trevlig sightseeing. Staden har ca 2 miljoner invånare och dess symbol är en hårig krabba som ska vara god att äta.

[caption id="attachment_1091" align="aligncenter" width="300" caption="Maria Larsson möter borgmästaren"]Maria Larsson möter borgmästaren [/caption]

Shanghai - mottagning hos Generalkonsuln

På kvällen var vi alla inbjudna till Generalkonsul Bengt Johansson som tog emot delegationen och ett antal kinesiska högnivåpersoner.[gallery order="DESC" columns="2"]

Shanghai - möte med ZhongRong group

[caption id="attachment_1080" align="alignright" width="300" caption="Jag signerar Letter of Intent och bredvid mig står representanter från ZhongRong Group"]Jag signerar Letter of Intent och bredvid mig står representanter från ZhongRong Group[/caption]

På torsdagseftermiddagen träffade delegationen Mr. Nie från zhongrong group som är intresserad av svenska lösningar till den sjukvård- och äldrestad som han planerar att bygga på ön Hainan i södra Kina. Ett Letter of Intent mellan Swecare och z skrevs på där swecare ska facilitera kontakter mellan den kinesiska affärsmannen och svenska företag.

torsdag 24 november 2011

Stockholm - irakisk delegation på besök

Den här veckan, 21-25 november är en irakisk delegation på besök i Stockholm. Delegationen leds av Hayder Saad Shadahan, viceguvernör från Al Najaf-provinsen. Företaget IQSpaces i samarbete med Swecare är värdar för besöket. Syftet med besöket är att köpa sjukhus- och medicinteknisk utrustning, samt svenskt know-how. Under 2012 ska det i Al Najaf byggas 3 sjukhus med femtio bäddar vardera. Delegationen har valt att resa till Sverige för då landet är känt för sin framstående sjukvård. Man hoppas att resan ska leda till nya relationer mellan Sverige och Al Najaf.  Utöver Al Najafs viceguvernör Mr. Hayder Saad Shadahan, består delegationen av Mrs. Jinan Gheni Saeed, provinschef för hälso- och sjukvård i Al Najaf och entreprenören Mr. Hussein Alhusseiny. Nästa vecka på Swecare’s blogg, kommer du att kunna ta del av en rapport från den inkommande delegationen.

 Någon gång innan det nya året kommer Swecare, tillsammans med Exportrådet att anordna en delegationsresa till Irak. Vi kommer då att besöka Bagdad och Erbil i norra Irak. Om ni vill veta mer om delegationsresan till Irak, vänligen kontakta oss så snart som möjligt så berättar vi mer.

Shanghai - Seminar "Future Elderly Care and Solutions for people with Disability"

Under förmiddagen har det varit dags för vårt eget seminarium "Future Elderly Care and Solutions for people with Disability" tillsammans med medarrangörer Exportrådet och Bureau of Civil Affairs.

Bengt Johansson, General konsul hälsade alla välkomna och öppnade seminariet. Maria Larsson höll ett inledande tal om "swedish policies on healthy and active ageing". Ms. Gao Ju Lan, deputy director general vid bureau for civil affairs presenterade hur Shanghai arbetar med att hantera sin åldrande befolkning. Det finns mycket planer på att utveckla center för forskning, innovation och spännande tekniska lösningar och hjälpmedel. Madame Gao inbjuder alla med produkter och spännande tekniska lösningar att delta i denna utveckling. Nästa år hålls tex det första China international senior service expo dit hon hoppas att många av de svenska företagen kommer vara med för att visa upp sig. Anders Ekholm, Analyschef presenterade ”Perspectives of an ageing population – future challenges and opportunities from a Swedish and Chinese perspective” och sist men inte minst Maria Landgren, Chefstrateg avslutade den inledande avsnittet inför paneldiskussionerna. Jag själv presenterade Linda Nyberg från Bactiguard som var dagens moderator.  

 I Panel 1, var temat Prevent, Postpone and Protect. Där diskuterade Zhang Shu Ping, Civil Affairs Bureau, Anders Ekholm, Socialdepartementet och Gunnar Preifors, SCA hur man på bästa sätt förebygger de äldres hälsa.

I Panel 2, var ämnet High quality Geriatric care for dignified ageing. Där satt Ding Han Shen, deputy director vid Shanghai medical information institute, Zhang Nai Zi, president Shanghai no 3 Welfare institute, Lars Gatenbeck, ordförande i Swecare och Wilhelmina Hoffman, Silviahemmet och SCI med.

I panel 2 hade man en intressant diskussion om vikten av utbildning för de som arbetar inom demensområdet. Infektioner bland äldre, hur vi förebygger infektioner och onödiga sjukhusvistelser. Från kinesisk sida visade man upp imponerande projekt inom bl a demensvård och på frågan om vad som är den största utmaningen så blev svaret den ensamhet som många äldre känner då de lever långt från familj och barn och det traditionella kinesiska levnadssättet. Våra länder är olika på många sätt, men de grundläggande Frågorna har vi gemensamt, även i Sverige är ensamhet och isolering många gånger svårare att rå på än de medicinska åkommorna. [slideshow]

onsdag 23 november 2011

Mejlbombad?

Först och främst TACK för att ni följt mig den här första halvan av vår Kina resa. Har även insett att jag mejlbombat er inkorg. Jag ber så mycket om ursäkt! Mailbombningen är tillfällig på grund av särskilda bloggförhållanden i Kina, alltså en högst tillfällig bombning.

Nu tar vi flyget mot - Shanghai!

Beijing - bankett med Ministry of Health efter seminariet

Beijing - möte på civilministeriet

Nu är vi äntligen på plats på civilministeriet med en representant från varje företag.
[slideshow]

Beijing - State Food and Drug Administration (SFDA)

[caption id="attachment_1006" align="alignright" width="320" caption="SFDA - möte"]SFDA - möte[/caption]

Man får vara lite flexibel, i mötet med SFDA som var annonserat till endast en halvtimme, får vi plötsligt en hel timmes utrymme. Vi får därmed gott om tid att gå runt bordet och låta företagen ta upp sina frågor med företrädarna för denna högst inflytelserika och tunga regulatoriska myndighet. Mot slutet hinner man snarare bli stressad över att vi ska missa mötet med civilministern som vi är på väg till nu i vår skakiga buss.

Beijing - Analyschefen Socialdepartementet har talat

[caption id="attachment_1004" align="alignright" width="320" caption="Anders Ekholm"]Anders Ekholm[/caption]

Anders Ekholm höll sin presentation om de simuleringsmodeller hans team utvecklat för möjliga framtida samhällssituationer. Vad händer till exempel om man uppfinner ett vaccin mot demens? Hur påverkar det kostnaderna för samhället? Vilka andra typer av scenarier måste vi vara förberedda på? Ett faktum för både Sverige och Kina är att en allt större åldrande befolkning ska försörjas av en allt mindre arbetande del. Genomsnittsåldern för en svensk att börja arbeta är till exempel 28 år, om man kan sänka åldern för inträdet på arbetsmarknaden så kan man också öka samhällets möjligheter att klara av situationen.

Anders kommer delta i Swecares äldrenätverksmöte den 7 december och berätta mer om detta om det låter intressant...

Beijing - Swecares nybildade klarinettdivision

[caption id="attachment_1000" align="alignright" width="320" caption="Johan Hörberg, Phoniro och Gunnar Preifors, SCA"]Johan Hörberg, Phoniro och Gunnar Preifors, SCA[/caption]

Johan Hörberg, Phoniro och Gunnar Preifors, SCA, tutar båda gärna i klarinetten. Phoniro röner stor uppmärksamhet på resan och SCA har verkligen lyckats med seminariet idag. En stor publik med många deltagare på hög nivå och bra talare.

Beijing - Providing Health through Effective Nursing seminar

Idag är det dags för det stora seminariet som ordnas tillsammans med det kinesiska Ministry of Health. Det är framförallt SCA som stått för planeringen och uppslutningen är mycket god från kinesisk sida.

Seminariet hålls på anrika Beijing Hotel, tydligen tillhållet för många historiskt viktiga politiska möten och avtalsförhandlingar. Utsikten är en av de bästa i staden. Maria Larsson inledningstalar tillsammans med en vice hälsominister från Kina.

Igår träffade Maria Larsson sin motpart, hälsominister Chen Zhu, och de hade ett bra möte. Bland annat beslutades att en arbetsgrupp ska inrättas för implementeringen av det samarbetsavtal, MoU, som finns mellan Sverige och Kina sedan 2006. Förutom myndighetssamarbete och forskning kommer swecare att få en viktig roll gällande att föra in företagens frågor i arbetsgruppen.
[slideshow]

tisdag 22 november 2011

Beijing - möte med China Disabled Person's Federation



Mrs. Wang Niekun, vice president i CDPF tar emot delegationen för en diskussion kring hjälpmedel, funktionshinder och åldrande

Beijing - studiebesök på Intech Rehab and Nursing Center

Mrs. Guan Xiaoli som bott 15 år i Sverige, utbildad sjuksköterska i Luleå och med erfarenhet från sjukhem i Backa, Göteborg, har flyttat tillbaka till Kina och driver idag sjukhus, rehabilitering och vårdhem för bland annat äldre och strokedrabbade.  

Mrs. Guan Xiaoli tar emot delegationen och statssekreterare Ragnwi Marcelind och berättar om verksamheten och tar även med oss på en rundtur. Det är imponerande med en personaltäthet på 1 sköterska på 2 patienter jämfört med Sverige där vi har betydligt fler patienter. Det mesta får man dock betala själv i Kina och kostnaden för en plats på vårdhemmet uppgår till ca 6000 RMB (ungefär lika mycket i SEK) per månad. Medelinkomsten ligger på ca 1000 RMB i månaden. [slideshow]

Beijing - studiebesök på China Assistive and Technology Center for Persons with Disability

Mr. Hou Ping vice director berättar om centret som ligger under den inflytelserika organisationen China Disabled Persons Federation. Tydligen så har enbart 12% av funktionshindrade i Kina tillgång till de hjälpmedel de skulle behöva, på landsbygden är siffran så låg som 7%. [slideshow]

måndag 21 november 2011

Beijing - kick off middag på In & Out Yunnan Restaurant

[gallery columns="2"]

Stockholm - ambassadörsträff på Socialdepartementet

Internationella enheten på Socialdepartementet bjuder under dagen in ambassadörer från världens alla hörn till en träff med departementets ministrar. Eftersom Maria är i Kina denna vecka, så är jag, Caroline Mellstig och Lena O'Donnell på plats för att representera vår verksamhet. [slideshow]

Beijing - briefing och introduktion av program på ambassaden

Jakob Kiefer, andreman på ambassaden, hälsar välkomna och berättar om det ekonomiska läget i Kina. Sedan 70-talet har tillväxten legat på i genomsnitt 9 procent av BNP. Under den perioden har 300-400 miljoner människor lyfts ur extrem fattigdom och under 2011 blev Kina världens näst största ekonomi.[gallery columns="2"]

Beijing - delegationen samlas

Första dagen samlas delegationen i hotellobbyn för avfärd till ambassaden och kick off med briefing. 3D Dentomed är med. De har varit med oss på flera resor till Asien under hösten och intresset är oerhört stort för deras mobila lösningar för äldre och personer med funktionshinder. [gallery]

söndag 20 november 2011

Beijing - fortfarande vakna?

[caption id="attachment_866" align="alignright" width="320" caption="Anders Hallersjö & Lotta Liljelund"]Anders Hallersjö & Lotta Liljelund[/caption]

Efter att med klippande ögon gått igenom programmet för veckan bestämde vi oss för att det enda rätta är en massage. En hårdhänt sådan där det verkligen inte var risk att somna. Lägg märke till de tjusiga kläderna, kommer bli officiell uniform på kommande resor. ;-)

Beijing - Matdags

[caption id="attachment_864" align="alignnone" width="320" caption="Bon appétit!"]Bon appétit![/caption]

Ganska trötta efter nattflygningen men fast beslutade om att hålla oss vakna hela denna första dag för att förhoppningsvis snabbt komma i fas, går vi ut hårt med att äta ankfot. När det sedan blir någon sorts grismage ser till och med Anders Hallersjö, som annars sättet i sig det mesta, lite konstig ut... :-)

Framme i ett kyligt och soligt Peking

[caption id="attachment_862" align="alignnone" width="240" caption="Beijing city"]Beijing city[/caption]

lördag 19 november 2011

Då var det dags...

...att ta flyget till första anhalt - Beijing, Peking.

Lördag kväll på Arlanda. Känns som man umgås mer med vissa kollegor än sin egen familj. Men vad gör väl det när man äntligen har avslutat alla förberedelser och kan sjunka ner i flygplansfåtöljen... Anders Ekholm, analyschef Socialdepartementet och Lotta Liljelund laddar upp inför en vecka i Kina med intensivt program.[gallery order="DESC" columns="2"]

fredag 18 november 2011

Kina -here we come!



Vintertid i Peking

Så börjar då så sakteliga allt falla på plats... Mötena slås fast, talarna till seminarierna bekräftas, underlag till moderator Linda  Nyberg formuleras, delegationen är spikad, delegationslistan har gått på tryck och nu återstår egentligen bara att gå hem och packa väskan. Det har varit en lång process, vi visste redan efter SymbioCare Forum förra året under världsutställningen i Shanghai att det skulle bli en uppföljande aktivitet under 2011, men vägen dit har varit lång. Nu har vi dock ett otroligt bra program som man får ge ambassaden och generalkonsulatet i Kina och Exportrådet på plats mycket cred för. Två fullsmockade dagar i Peking med studiebesök och möten på ministerier och myndigheter, viktigast av dessa det inflytelserika SFDA. Ett heldagsseminarium om äldrefrågor co-hostat av kinesiska Ministry of Health. Seminarium även i Shanghai där de svenska företagen ställer ut i en utställning och deltar i paneldiskussioner om relevanta områden kopplade till äldrevård, hjälpmedel och anpassade miljöer för den åldrande befolkningen. En riktigt spännande talare vi har med är Susanne Iwarsson från Lunds universitet. Susanne kommer tala på temat supportive environments for active and healthy ageing. Möten med både offentliga och privata kinesiska vårdaktörer, bland annat ZhongRong Group, en inflytelserik kinesisk investerare som vill bygga en äldrestad på ön Hainan efter svensk modell. Det är hektiskt in i det sista, men ska bli skönt när man sätter sig på planet imorgon och slutligen är på väg.

tisdag 15 november 2011

Swecare 4 Development besöker moderskeppet

20111115-032303.jpg

Idag hälsade S4D-gruppen på på Sida och hade två mycket intressanta möten. Det första var med Michelle Bouchard på Enheten för reform och selektivt samarbete. Michelle ansvarar för Indien och Vietnam och hade en massa intressant information att ge. Om Swecare bara kan bli en förmedlare av all den kunskap som Sida sitter på efter alla år av närvaro och samarbete i dessa länder, så tycker jag verkligen att vi kan känna att vi uppnår något viktigt. Om vi kan vara en länk mellan myndigheten och de företag och andra aktörer som har ambitionen att arbeta i utvecklingsländer så skulle jag vara mycket nöjd. Dessutom berättade Michelle om flera redskap som Sida utvecklat för att få igång konkreta samarbeten och projekt. Bland annat finns "planning grants" på upp till 287 000 kronor och även "cooperation grants" på större summor pengar för att driva projekt. Privata aktörer är välkomna att söka och det finns flera exempel på sådana projekt som genomförts med biståndsfinansiering. Ett annat intressant program är Innovations against Poverty, ett sätt att få ut svenska företags innovationer till marknaderna i utvecklingsländerna. Swecare kommer under våren ordna ett seminarium om alla dessa konkreta möjligheter till finansiering och hur Sida kan bidra i kontaktskapandet med utvecklingsländer.

Sedan träffade vi Per Lundell, ambassadråd på ambassaden i Lusaka, Zambia, och ansvarig för biståndet från Sverige. Per lyckades verkligen skapa intresse för Zambia som samarbetsland för Swecare. Landet har genomgått en mycket positiv utveckling de senaste åren med en stabil ekonomi och ökande tillväxt. Landet kan räknas som ett lägre medelinkomstland men det finns också stor fattigdom och stora klyftor mellan olika grupper i befolkningen. I september genomfördes val och ett helt fredligt maktskifte ägde rum. Den nya regeringen satsar mycket på att bekämpa korruptionen som är ett stort problem. Även hälsosektorn har skakats av skandaler. Den nya regeringen är också väldigt intresserad av att förändra biståndets roll och relationerna till de gamla biståndsgivarna. Modernare former av samarbeten som byggs på ömsesidighet där naturligtvis handel och investeringar spelar en viktig roll. Per Lundell välkomnade intresset från Swecare och de svenska företagen och vi bestämde att hålla en nära kontakt i detta skede då det gäller att hitta ingångar och välja ut ett par länder som vi satsar extra på.

måndag 14 november 2011

Svenska hjälpmedel i Ryssland och Kina

Idag arrangerar Swecare, Hjälpmedelsinstitutet och Exportrådet en dag för diskussion om hur vi kan stödja internationalisering och export av svenska hjälpmedel. Särskilt fokus på marknaderna i Ryssland och Kina.



20111114-103206.jpg
Mikael Johansson, chef för Exportrådet i Ryssland, inleder med en generell presentation av Ryssland. Chockerande att medellivslängden för ryska män ligger 20 år lägre än i Sverige! Svenska män förväntas bli 79 år och de ryska endast 59! I övrigt berättar Mikael om en växande marknad för medtech, idag den 8:e största i världen, vilket innebär ca 6 miljarder US dollar. 75 procent importeras. Man beräknar också att det finns 13,5 miljoner funktionshindrade. Generellt har inte staten satsat så mycket på denna grupp men det är på väg att ändras. Privatfinansiering är vanligt och den växande grupp medelinkomsthushåll i storstadsregionerna är ofta beredda att finansierar hjälpmedel från egen ficka.



20111114-110339.jpg

Swecares Christer Andersson berättar om de kontakter han de senaste åren arbetat för att bygga upp med Ryssland och framförallt Sankt Petersburg. Samarbetet med Hälsokommittén, dvs delstatsministeriet i Sankt Petersburg, är väldigt gott, kommittén planerar att besöka Sverige inom kort. Länsstyrelsen i Stockholm är engagerade i det samarbetet liksom Stockholms läns landsting. På det svenska konsulatet finns också en person som arbetar specifikt med frågorna, vilket betyder mycket.



20111114-111010.jpg

Birgitta Göthberg från Hjälpmedelsinstitutet berättar om arbetat med att bygga upp en hjälpmedelscentral i Sankt Petersburg och hur man utbildat över 2000 personer i frågor om barnhjälpmedel och habilitering. Centralen, som ska invigas i början av nästa år, är förlagd till ett gammalt kulturhus i staden som var så nedgånget att det tagit många år att renovera. Verksamheten har därför varit utspridd men kommer från och med nu att vara samlad. I centret finns information om svenska lösningar och möjlighet för dessa att lämna tryckmaterial mm. Företagen kan också använda konferenslokaler i centret och bjuda in kunder för att visa upp sina produkter.

Efter en lunch innehållande en macka och en crash course i exportteknik ägnas eftermiddagen åt Kina.




20111114-014319.jpg

Christofer Eriksson från Exportrådet Kina inleder och berättar om vilka affärsmöjligheter man ser från svenskt håll.



20111114-021419.jpg

Katarina Nordin från Landstinget Dalarna Hjälpmedel berättar om projektet med Hjälpmedelsinstitutet att starta en hjälpmedelscentral efter svensk modell i staden Zhongshang i Guangdongprovinsen.



20111114-024530.jpg

Mats Sundstedt från rampföretaget Feal presenterade sitt företags erfarenheter från Kina. Feal deltog i en delegationsresa med Maria Larsson för några år sedan och sedan dess har man fört dialog med bland annat China Disabled Persons Federation och fått igång affärer. Mats beskriver Kina som en en guldgruva men samtidigt ett minfält, intressant.

onsdag 9 november 2011

Mötesdag

Idag var en intensiv mötesdag. Morgonen började med ett möte med Roland Sossi från Exportrådet i Bagdad, det händer en hel del i Irak på sjukvårdsområdet, och Swecare undersöker för tillfället möjligheterna för våra medlemmar att göra affärer i landet. Håll ögonen öppna för Irakaktiviteter!

Sedan var det dags för möte med Jakob Kiefer, andreman på vår ambassad i Peking, och högst inblandad i resan som går om drygt en vecka. I Kina satsas nu stort på att skapa ett Life Science-kluster bland de svenska företagen för att ta samarbetet och företagsfrämjandet på hälso- och sjukvårdsområdet vidare. Programmet för resan börjar falla på plats och känns riktigt bra och spännande. Förutom delegationsledare Maria Larsson så kommer statssekreterare Ragnwi Marcelind att delta tillsammans med ett antal företag och organisationer.



20111109-052512.jpg
Jakob Kiefer funderar kring life science-företagens roll i Kina.

På eftermiddagen var det dags för S4D-gänget att ta sig till Uppsala för att träffa SGU, Sveriges Geologiska Undersökning, en myndighet som har ett liknande uppdrag som Swecare om att skapa företagssamarbeten i utvecklingsländer. SGU arbetar med gruvnäringen i Sydafrika, Namibia och Botswana och har precis inlett kontakter med Zambia.


20111109-053309.jpg
Patrik och Lena passar på att jobba på tåget till Uppsala.

SGU:s projekt är redan inne på andra året och därför kunde Rune Johansson och Jan-Olof Arnbom dela med sig av en rad intressanta erfarenheter.



20111109-053502.jpg
Rune Johansson och Jan-Olof Arnbom, två trevliga herrar med stor Afrika-erfarenhet.

Vi vill uppmana alla intresserade företag att kontakta oss med synpunkter, erfarenheter och idéer angående samarbete med utvecklingsländer framför allt i Afrika!

tisdag 8 november 2011

Asiendagen blev en fullträff!

   

Över 50 informationshungriga företagare intog konferenslokalen i World Trade Center på tisdagsmorgonen. Anders Hallersjö, inledde och hälsade välkomna och sedan var det dags för mig att presentera svensk-asiatiskt samarbete på hälsoområdet.



Charlotte Rylme och jag pratar Asien.

Torgny Landin från Elekta berättade sedan om hur de jobbar i Asien och vilka utmaningar de mött bland annat på IPR-området. Charlotte Rylme, Asia Sales Manager på Exportrådet, med mångårig erfarenhet olika delar av Asien avslutade den första delen av seminariet med en fullmatad presentation av hälso- och sjukvårdssituationen i olika asiatiska länder med fakta kring möjligheter, utmaningar och kritiska framgångsfaktorer för den svenska sjukvårdsindustrin.



Torgny Landin från Elekta uppmanar alla att åka till Asien. Även om det kan vara tufft så är det värt det.

Man hann knappt få i sig lunchen innan programmet satt igång igen nu med djupgående diskussioner och paneldiskussioner där företagsrepresentanter från bland annat Mölnlycke, Bactiguard, Abigo, Hemocue med flera delade med sig av sina erfarenheter. Cheng Wei Wee från Mölnlycke öppnade diskussionen med att berätta om Mölnlyckes resa till länder som Singapore, Malaysia, Kina och Indien. Andra diskussionsämnen som stod på agendan var; produktregistrering, ersättningssystem, immateriella rättigheter, investeringar och finansieringar.



Cheng Wei Wee från Mölnlycke höll en mycket inspirerande presentation.

Vem kunde tro att det skulle bli så lyckat, för cirka en vecka sedan var det bara 8 anmälda och vi funderade på att ställa in, men eftersom jag tagit till mig av Cheng från Mölnlycke som använde flera talande citat från bland annat Darwin och Colin Powell, så citerar jag nu Henry David Thoreau: The secret of achievement is to hold a picture of a successful outcome in the mind… och den här dagen blev riktigt bra med spännande och informativa presentationer, engagerad publik och fantastisk interaktion!

Asia Healthcare & Life Science Day - står det på Swecares agenda

Vilket trevligt engagemang! Hela 50 anmälda till dagens fokusdag på en av de mest intressanta Life Science-marknaderna just nu – Asien! Om en halvtimme drar vi igång och som ni kanske redan vet är dagen uppdelad i två block med en mer generell översikt av den asiatiska hälso- och sjukvårdsmarknaden och eftermiddagen mer djupgående diskussioner med företagsrepresentanter från bland annat Mölnlycke, Bactiguard, Abigo, Hemocue med flera i panelerna.

Vi ses kanske där?!

torsdag 3 november 2011

Ny medlem MAR International

Denna vecka välkomnar vi MAR International som ny medlem i Swecare!

Mar International drivs av Magdalena Risberg och arbetar med innovativa tekniska lösningar för den åldrande befolkningen. Företaget kom i kontakt med Swecare vid välfärdsteknologidagen i Köpenhamn 5 oktober där företaget också är placerade. Mer om MAR International kan du läsa på deras hemsida http://marint.dk



 

 

onsdag 2 november 2011

Läkaresällskapet och Kinaplanering

20111102-093406.jpg

Ikväll träffade jag Ewa Ställdal, ordförande i FAS, Forskningsrådet för Arbetsliv och Socialvetenskap, och även verksam i medlemsföretaget Bactiguard. Ewa är en stor anhängare av samarbete mellan aktörer inom näringsliv, offentlig sektor och forskningsvärlden och har betytt väldigt mycket för främjandet av svensk hälso- och sjukvård internationellt och framväxten av samarbeten mellan Sverige och en rad länder som Japan, Kina och Indien. Just ikväll var det Kina som stod på agendan och tillsammans diskuterade vi programmet för resan i slutet av november med tema den åldrande befolkningen.

20111102-093503.jpg
Igår var det dags för årshögtid för Svenska Läkaresällskapet, en tillställning där en mängd priser delades ut till framstående forskare inom en rad områden och intressanta föreläsningar hölls. Svenska Läkaresällskapet ordnar sammankomster och föreläsningar inom aktuella medicinska ämnen och ser som sin huvuduppgift att verka för en bättre sjukvård för dagens och morgondagens patienter. SLS arrangerar varje år Medicinska Riksstämman som i år hålls i slutet av november och temat är "Säkrare vård". SLS vill med det temat uppmärksamma hur sjukvården kan lära sig av sina misstag och förebygga att de inte händer igen. En annan fråga som kommer att diskuteras är hur politiker och vårdgivare bättre kan ta tillvara vårdprofessionernas kunskaper när de fattar beslut om hur resurserna ska fördelas.

20111102-093600.jpg    20111102-093617.jpg

Läkaresällskapet huserar i ett fantastiskt gammalt hus på Klara Östra Kyrkogårdsgata mitt i city.

tisdag 1 november 2011

Swecare for Development slår rot



[caption id="attachment_777" align="alignright" width="190" caption="Patrik & Lena på Swecare kontoret"][/caption]


Lena O’Donnell är Swecares nya medarbetare. Från och med 1 november jobbar Lena som projektanställd koordinator på heltid med att genomföra projektet Swecare for Development tillsammans med vår medarbetare Patrik Barje. Lena kommer närmast från Sida och tycker det är väldigt intressant att få arbeta utifrån med liknande frågor från ett annat perspektiv!

Välkommen Lena!